ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΛΟΗΣ ΚΑΙ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Ο Δήμος Μαρκοπούλου σας ενημερώνει, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του στο διαδίκτυο (http://www.minagric.gr/greek/2.2_03_καπνός_αρωμ_φαρμακ.html), πληροφορίες για την καλλιέργεια της Αλόης και του Ιπποφαούς, τα οποία είναι φυτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προοπτικές και αποτελούν καινοτόμες κατευθύνσεις στον αγροτικό τομέα της χώρας μας.

Αλόη

Σήμερα η αλόη έχει εξαπλωθεί στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, ενώ σε περιοχές της Αμερικής, της Ασίας και της Αυστραλίας που επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες, αποτελεί μια αρκετά προσοδοφόρα καλλιέργεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο ετήσιος κύκλος εργασιών για το 2004 των προϊόντων νωπής γέλης ανήλθε στα 125 εκατομμύρια δολάρια (US$). Για τα επεξεργασμένα παράγωγα και τα προϊόντα προστιθέμενης αξίας ο κύκλος εργασιών για το 2004 ανήλθε στα 1 και 25 δισεκατομμύρια δολάρια (US$) αντίστοιχα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι Η.Π.Α. παράγουν το 60-65% της συνολικής παραγωγής, ενώ οι χώρες της λατινικής Αμερικής, καλύπτουν το 20-25% και η Αυστραλία, η Κίνα και η Ινδία, το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές χώρες όπου η εμπορία των προϊόντων της αλόης γίνεται εγχώρια. Στην Ελλάδα η καλλιέργεια της αλόης έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με μεμονωμένες προσπάθειες παραγωγών.

Οι τιμές του νωπού προϊόντος είναι αρκετά ευμετάβλητες και επηρεάζονται, όπως σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, από παράγοντες που καθορίζουν την προσφορά και την ζήτηση των προϊόντων στην αγορά. Για την περίοδο 2008-2009, οι τιμές του νωπού προϊόντος κυμάνθηκαν στα 6-16$ ανά τόνο, χωρίς ωστόσο να είναι αντιπροσωπευτικές.

περισσότερες πληροφορίες: http://www.minagric.gr/greek/data/aloh_teliko.pdf

Ιπποφαές

Οι συνήθεις αποδόσεις ανέρχονται, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, στα 5-18 κιλά ανά δένδρο, ανάλογα με την ηλικία του φυτού και την καλλιεργούμενη ποικιλία, καθώς και τις μεθόδους παραγωγής και συγκομιδής που ακολουθούνται, ενώ σε επίπεδο φυτείας, οι αποδόσεις σε νωπούς καρπούς, ανέρχονται στα 10.000-15.000 κιλά ανά εκτάριο, ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, την πυκνότητα φυτεύσεως καθώς επίσης και την ηλικία και ποικιλία των δένδρων.

Στην Ευρωπαϊκή αγορά, τα προϊόντα του ιπποφαούς, πωλούνται στη λιανική αγορά σε υψηλές τιμές. Ενδεικτικά, ο χυμός του ιπποφαούς μπορεί να φτάσει σε τιμές της τάξης των 50-55€ ανά λίτρο, ενώ αντίστοιχα για το έλαιο του ιπποφαούς, οι τιμές μπορεί να φτάσουν και τα 150€ ανά κιλό.

 

 

 

 

 

περισσότερες πληροφορίες: http://www.minagric.gr/greek/data/ippofaes_300811.pdf

Συνοπτικά, οι προοπτικές οικονομικής ενίσχυσης, για την καλλιέργεια φαρμακευτικών – αρωματικών φυτών, είναι οι ακόλουθες:

 1. Μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών, που καλλιεργούν ορισμένα εκ των φαρμακευτικών –αρωματικών
 2. Σχέδια Βελτίωσης (επενδυτικά σχέδια)
 3. Επενδύσεις στην μεταποίηση και εμπορία
 4. Βιολογική παραγωγή
 5. Βιολογική Γεωργία
 6. Αναπτυξιακός νόμος: Ν 3908/ 2011 (ΥΕΚ 8Α/1-2-11) «Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

Advertisements

One Response to ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΛΟΗΣ ΚΑΙ ΙΠΠΟΦΑΟΥΣ

 1. Ο/Η AloeVeraFarmer λέει:

  Οι τιμές για την αλόη βέρα είναι πολύ καλύτερες από το «6-16$ ανά τόνο». Ένα στρέμμα φυτείας αλόης βέρα barbadensis miller μπορεί να αποδώσει για τον παραγωγό άνω των 5000€. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια της αλόης δείτε εδώ http://aloeplants.wix.com/aloe#!kaliergia-alois/c16pl

  Εκτός από μία κερδοφόρα καλλιέργεια, προτείνετε έντονα και για το σπίτι. Σε γλάστρες, στην αυλή, το μπαλκόνι ή τον κήπο. Όλοι πρέπει να έχουμε τουλάχιστον ένα φυτό αλόης στο σπίτι μας.
  Δείτε εδώ πως φτιάχνουμε ρόφημα αλόης http://aloeplants.wix.com/aloe#!aloe-drink/cscc
  Δείτε εδώ πως φτιάχνουμε κρέμα ομορφιάς με αλόη http://aloeplants.wix.com/aloe#!aloe-skin-care/c23bk

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s